Chystá se mimořádná povodňová členská známka. Rybáři neskrývají své emoce.

Na říjnovém zasedání Republikové rady Českého rybářského svazu (ČRS), které se uskutečnilo 3. října 2024, byl jedním z hlavních bodů návrh na zavedení mimořádné členské známky pro rok 2025. Tento návrh má za cíl pokrýt škody způsobené povodněmi, které v roce 2024 zasáhly majetek organizačních jednotek ČRS. Povodně způsobily značné škody na rybářských zařízeních a majetku svazu, což vyvolalo potřebu hledat zdroje na jejich opravu a obnovu.

Návrh na zavedení mimořádné členské známky přednesli předseda ČRS Dr. Mach a jednatel ČRS Dr. Heimlich. Tento návrh již prošel projednáním v Hospodářském odboru a byl doporučen k dalšímu projednání Republikovou radou ČRS. O konečném rozhodnutí týkajícím se zavedení této známky a její výši však bude rozhodnuto až v listopadu, kdy budou přesněji vyčísleny celkové škody způsobené povodněmi.

Zavedení mimořádné členské známky by mělo pomoci zajistit finanční prostředky potřebné k nápravě škod a obnově majetku. V této souvislosti byla rovněž navržena možnost zřízení speciálního fondu pro mimořádné události a vzájemnou pomoc mezi jednotlivými organizačními jednotkami ČRS. Tento fond by mohl do budoucna sloužit jako finanční rezerva pro případ podobných nečekaných situací.

Současně se zvažuje také spolupráce s Ministerstvem zemědělství (MZe) v oblasti žádosti o podporu na odstranění škod způsobených povodněmi. Společný návrh s prezidentem Rybářského sdružení ČRS Dr. Hůdou by mohl vést k poskytnutí státní podpory, která by zmírnila finanční zátěž svazu a umožnila rychlejší obnovu postižených lokalit.


O dalším postupu a rozhodnutích týkajících se mimořádné členské známky a dalších opatření bude informováno na následujícím zasedání Republikové rady ČRS, které se plánuje na 7. listopadu 2024.

Mimořádný příspěvek budí emoce.

V diskuzích někteří rybáři neskrývají své emoce. Ve většině případů se rybářům nelíbí. Nejspíše s tím ale nic nezmůžou a nezbyde, než příspěvek zaplatit. Nebo přesídlit na soukromé revíry.

František Novák, rybář z Plzně: „Jsem rybářem už více než 20 let, ale už teď je to čím dál dražší záležitost. Povolenky, vybavení, teď ještě mimořádný příspěvek. Chápu, že povodně udělaly škody, ale proč to musíme vždycky zaplatit my?“

Podpora je potřeba, o tom není pochyb. Jak ale poznamenává Josef Malý z Brna, „pokud máme platit další poplatky, chci vědět, jak přesně budou peníze využity. Nechci platit za něco, co se nikde neprojeví.“ Předseda ČRS Dr. Mach mezitím ujišťuje, že všechny peníze půjdou na obnovu zničeného majetku a údržbu revírů, ale zda to rybáře uklidní, je otázka.


Petr Kovář, z Jihlavy: „Jsem ochoten přispět, ale tyhle další příspěvky se začínají hromadit. Kdyby aspoň bylo jasné, jak přesně se ty peníze využijí. Už teď mě roční povolenky a výbava stojí dost, další příspěvek mi opravdu vadí.“

Rybáři se shodují v jednom, vyjadřují rostoucí nespokojenost s tím, že musí z vlastní kapsy opakovaně platit za škody, které nemají pod kontrolou. Na druhou stranu se ale přidávají některé hlasy, které s tímto souhlasí. Byť jich je minimum.

Jako například Václav Dvořák z Českých Budějovic: „Chápu, že pro některé rybáře může být další příspěvek nepříjemný, ale myslím, že je to správné rozhodnutí. Povodně napáchaly škody na revírech, kde sami chytáme, a je v našem zájmu, aby se tyto lokality co nejdříve obnovily. Pokud tím přispěju k rychlé opravě a udržení kvality našich vod, pak mi to za to stojí. Jsme komunita a měli bychom se navzájem podporovat, zvlášť když jde o ochranu toho, co máme rádi.“


A co si o tomto myslíte vy?

Rozhodnutí o příspěvku a jeho výši přijde již v listopadu, ale už teď je jasné, že svaz čelí vlně kritiky. Zda se podaří rybáře přesvědčit, že další poplatek je v jejich zájmu, se teprve ukáže. Mezitím diskuse zuří nejen na rybářských fórech, ale i na sociálních sítích. Jaký je váš názor? Je mimořádná členská známka nutnost, nebo další zátěž?

1 komentář

Přidat →

Opouštím rybářský svaz, ceny už teď jsou tak nehorázné a revíry vyplundrované chráněnou škodnou, ať jsou to kormorány nebo vydry, že za ušetřené peníze mohu chodit na soukromé revíry, které jsou stokrát lépe zarybněné.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..